2023 Reis Gepensioneerden

Reis Gepensioneerden (organisatie Ijzer/Mandel)

- Westhoek

Dit jaar staan de collega's van IJzer/Mandel in voor de organisatie van onze jaarlijkse uitstap. Nieuw is dat nu ook de gepensioneerde collega's van vriendenkring Torhout uitgenodigd zijn om deel te nemen aan deze reis.

Zo zijn we met meer en leren we nieuwe ex-colelga's kennen.

We beginnen er heel vroeg aan:

07.00 uur: Stipt Vertrek bus aan parking Kennedypark, Kortrijk.


07.30 uur: We krijgen een heerlijk ontbijt in onze kantoren Ter Waarde, Ieper.

09.00 uur: Bezoek aan het bezoekerscentrum van Jules De Strooper


In het bezoekerscentrum Jules Destrooper wandel je letterlijk doorheen de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen.
Opgestart in 1886 en nog steeds trouw aan de originele recepturen, worden de Jules Destrooper biscuits ondertussen tot ver buiten België gesmaakt. Meer dan 130 jaar betekent natuurlijk een hele evolutie, ook doorheen de oorlogsjaren.

Enkel de beste ingrediënten zorgen voor de jarenlange kwaliteit met heel wat nationale en internationale erkenningen tot gevolg. Tijdens uw bezoek zorgen wij voor een uitgebreide proeverij en in de shop van het bezoekerscentrum Jules Destrooper vindt u ons complete gamma.Omstreeks 12.00 uur

Middagmaal in 't Rohardushof, Bergenstraat 2, 8691 Alveringem


 

14.00 uur: Bezoek drinkwaterproductiecentrum “De Blankaart”

In De Blankaart (Woumen-Diksmuide) maakt De Watergroep drinkwater op basis van oppervlaktewater uit de IJzer en de polders van het Blankaartgebied.

In 1972 bouwde De Watergroep in de IJzerbroeken, nabij het natuurgebied De Blankaart, een groot betonnen spaarbekken. Het is achthoekig van vorm en 120 voetbalvelden (60 ha) groot. Er kan 3 miljoen m³ water in, ruim voldoende om op piekdagen 1/3 van de kustprovincie elke dag van drinkwater te voorzien.

Dit water wordt opgepompt uit de IJzer en de omliggende waterloopjes en in het waterproductiecentrum naast het spaarbekken behandeld tot lekker en gezond drinkwater. Krachtige pompen sturen het vervolgens via de waterleidingen tot bij jou thuis.

Masterplan De Blankaart: volledige vernieuwing

In 2015 zijn we bij De Watergroep gestart met de werkzaamheden voor de volledige vernieuwing van de waterbehandeling, hoogtebehandeling en de slibbehandeling. Ook het spaarbekken wordt grondig gerenoveerd. De werken lopen nog tot 2027.

Elke druppel telt. Daarom investeren we in een performant en klimaatrobuust waterproductiecentrum. Zo kunnen we ook in de toekomst op een duurzame manier drinkwater van hoge kwaliteit produceren. Door te investeren in duurzame behandelingstechnieken kunnen we onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk maken.


16.30 uur: Bedrijfsbezoek zuivelboerderij ’t Hof van de RhilleOnze boerderij is een gespecialiseerd melkveebedrijf dat momenteel wordt uitgebaat door 2 families.
In 1979 hebben André en Marleen het bedrijf overgenomen van de ouders van André. In 1995 is er een nieuwe melkveestal gebouwd, en in 2005 kwamen Lieven en Ans erbij om mee te helpen op het bedrijf. Momenteel is dit de 3e generatie die dit bedrijf uitbaat.
André en Lieven houden zich hoofdzakelijk bezig met het melkvee en de bijhorende akkerbouw zoals: maïs, tarwe, gerst en gras.
Momenteel worden er 90 zwartbonte melkkoeien op het bedrijf gemolken waarvan een gedeelte van de melk verwerkt wordt tot hoeveboter, karnemelk, yoghurt,.... Deze verwerking en de klasbezoeken worden verzorgt door Marleen en Ans.

Uiteraard kunnen we ook proeven van al dat lekkers
18.00 uur:

We sluiten met een avondmaal in 't Hof van Rhille

 

20.00 uur: Terug naar kortrijk


Tijdstippen zijn nog onder voorbehoud

Woensdag 21 juni 2023

Fluvius, Ter Waarde, Ieper
Bezoekerscentrum De Strooper
De Blankaart

 

Deelnameprijs:


€ 70,00 per persoon voor de ledenpartners van leden worden ook beschouwd als lid.Inschrijven via onderstaande knop.
Of via mail naar reis@leieschelde.be

Inschrijving pas geldig na mail (enkel via onderstaande knop) en betaling.


unsplash