2020 Weekend Maastricht

Weekend Nederland

Twee dagen Maastricht en omgeving

Zaterdag 17 oktober


We vertrekken om 07.30 uur aan het Kennedypark.

De eerste stop is de abdij van Val-Dieu ligt in de streek  van het land van Herve, als een oase van rust, op het grondgebied van de gemeente Aubel, in het oosten van België en hoort bij het bisdom van Luik. Deze cisterciënzerabdij heeft een lange geschiedenis achter zich en herleeft vandaag dankzij de Christelijke gemeenschap van Val-dieu. 

Wij laten u de diverse facetten laten ontdekken van het Abdijleven en de brouwerij met ons bezoek. De rondleiding door de brouwerij nodigt u uit om de produktie van de bieren te ontdekken. 
U vindt de drie belangrijkste bieren (blond, bruin en trippel) die de brouwerij produceert. Alle bieren worden met de grootste zorg, op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Vrij middagmaal in Maastricht.


Maastricht is een van de meest geliefde Nederlandse steden. De meeste mensen bezoeken Maastricht voornamelijk om er te gaan winkelen, maar Maastricht heeft nog veel meer te bieden dan enkel winkels en gezellige cafeetjes. Er staan bijvoorbeeld heel wat historische kerken, interessante musea en monumenten in de stad.
Wij gaan met een gids een wandeling maken langs o.a. het Vrijthof, de rode Sint-Janskerk, de Sint-Servaasbasiliek, het Stadhuis, het oud gerechtsgebouw, het Stadspark,…

Hierna gaan we naar het hotel voor de overnachting.


Ons hotel: Hotel Schaepkens van St. Fijt

Dit hotel wordt omgeven door een pittoreske tuin en ligt aan de rand van het centrum van Valkenburg. In alle ruimtes is gratis WiFi beschikbaar.

Hotel Schaepkens van St Fijt biedt kamers met een tv en een eigen badkamer. Sommige kamers hebben kunstwerken aan de muren, waaronder vintage foto's.

Hotel Schaepkens van St Fijt ligt op 5 minuten wandelen van het stadscentrum en op iets meer dan 15 minuten wandelen van Holland Casino en Thermae 2000.

Het restaurant van het hotel verzorgt 's avonds een dinerbuffet.

Deelnameprijs:


Leden (& partners)  betalen € 200,00

Voor de niet-leden vragen we € 225,00 per persoon.


Overschrijven op rekening vriendenkring met in mededeling naam van Fluviuscollega + Weekend + aantal deelnemers

BE 29 7380 1635 8464

KREDBEBB

Vriendenkring Leie/Schelde,


Voorinschrijven kan tot 30 april 
€ 50,00 (of de volledige som) betalen bij voorinschrijving.

Maastricht en omstreken

Maastricht is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland.
Het is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt 121.565 inwoners. Het is hiermee de grootste gemeente van de provincie Limburg.

Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats aan de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten getuigen. Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992). Door zijn perifere ligging en afwijkende landschap, huizenbouw, geschiedenis, taal, religie, gemeenschapsleven (fanfares, carnaval, processies) en de vermeende Bourgondische leefwijze, wordt de stad in Nederland gezien als "buitenlands".Programma nog onder voorbehoud:

Zondag 18 oktober


Na een, hopelijk, heerlijke nacht en een heel lekker ontbijt zijn we klaar voor dag twee in Nederland. Eerst nog uitchecken in het hotel en naar de bus.


Na het ontbijt bezoeken we de Gemeentegrot in Valkenburg.

Onder Valkenburg bevindt zich een ronduit fascinerende wereld. Met de ontginning van deze grot werd zo'n 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal. De Gemeentegrot met z'n duistere doolhof van ondergrondse gangen,  boeiende fossielen, muurschilderingen en plaquettes, vertelt het verhaal Valkenburg en miljoenen jaren terug.

Je beleeft een lichtshow van 18 minuten met ontroerende muzikale animaties van grotschilderingen van zo’n 30.000 jaar oud, verrassend gecombineerd met moderne kunst. In dit 10 meter hoge deel van de grot mag je vrij rondlopen en de show meerdere malen bekijken. Onze Cave experience begint met een rondleiding met een treintje onder begeleiding van een gids.


Vrij middagmaal in Valkenlburg.


In de namiddag brengen we een bezoek met een lokale gids aan de voerstreek. Deze streek groepeert 6 kleine dorpjes die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch-Nederlandse grens. Het zijn Moelingen, ’s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. In 1976 werden ze één fusiegemeente: Voeren. U kunt er nog met recht en reden spreken over een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefkader: zuivere lucht, een golvend heuvelland met zijn brede dalen van riviertjes en beken, hoogstamboomgaarden, meidoornhagen en loofbossen, onvergetelijke panorama’s, …


Tijdens de rondrit bezoeken we nog de viskwekerij van St.- Pieters-Voeren met uiteraard een degustatie van gerookte forel.


Op de terugweg naar Kortrijk stoppen we nog in ...... voor het broodmaaltijd.
We zijn rond 22.00 uur terug in Kortrijk


Copyright © Alle rechten voorbehouden