2020 Weekend Maastricht

Weekend Nederland

Twee dagen Maastricht en omgeving
Weekend afgelast wegens Corona. 
We zullen Maastricht spijtig genoeg niet zien.

Zaterdag 17 oktober


We vertrekken om 07.30 uur aan het Kennedypark.

De eerste stop is de abdij van Val-Dieu ligt in de streek  van het land van Herve, als een oase van rust, op het grondgebied van de gemeente Aubel, in het oosten van België en hoort bij het bisdom van Luik. Deze cisterciënzerabdij heeft een lange geschiedenis achter zich en herleeft vandaag dankzij de Christelijke gemeenschap van Val-dieu. 

Wij laten u de diverse facetten laten ontdekken van het Abdijleven en de brouwerij met ons bezoek. De rondleiding door de brouwerij nodigt u uit om de produktie van de bieren te ontdekken. 
U vindt de drie belangrijkste bieren (blond, bruin en trippel) die de brouwerij produceert. Alle bieren worden met de grootste zorg, op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Middagmaal in groep (locatie volgt)


Maastricht is een van de meest geliefde Nederlandse steden. De meeste mensen bezoeken Maastricht voornamelijk om er te gaan winkelen, maar Maastricht heeft nog veel meer te bieden dan enkel winkels en gezellige cafeetjes. Er staan bijvoorbeeld heel wat historische kerken, interessante musea en monumenten in de stad.
Wij gaan met een gids een wandeling maken langs o.a. het Vrijthof, de rode Sint-Janskerk, de Sint-Servaasbasiliek, het Stadhuis, het oud gerechtsgebouw, het Stadspark,…


In tegenstelling tot het origineel programma trekken we niet naar Maastricht maar naar Luik.

Luik: een prachtige stad historische stad aan de Maas

Luik ligt in het noordoosten van België in de Belgische Ardennen. Het is één van de grootste steden van België en de hoofdstad van de provincie Luik. Luik heeft van oudsher de bijnaam “Vurige Stede”, een bijnaam waar de stad nog steeds trots op is. Luik staat van oudsher bekend als een vieze industriestad en hoewel men verwoede pogingen doet om de stad aantrekkelijker te maken voor het publiek blijft Luik deze naam houden. De laatste jaren zijn er prachtige projecten in de stad gecreëerd om Luik een ander uiterlijk te geven. Denk hierbij aan de bouw van het station Luik-Guillemins of aan het combineren van kleinere musea  tot prachtige musea met een zeer complete collectie. Daarnaast worden veel van de prachtige oude panden, kerken en kathedralen in de stad terug in ere hersteld. Er zijn zelfs een paar hypermoderne winkelcentra verrezen in de stad. Veel van de lelijke hoogbouw die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is gebouwd wordt langzaamaan vervangen. Het zal echter nog jaren duren voordat deze metamorfose van de stad afgerond zal zijn en Luik van zijn slechte naam is ontdaan. Tot die tijd is Luik een mooie stad die op sommige plaatsen wat donker en vuil is. Laat je hierdoor echter niet afschrikken want deze drukke studentenstad heeft meer te bieden dan je denkt.Hierna gaan we naar het hotel voor de overnachting.


Ons hotel: Hotel Schaepkens van St. Fijt

Dit hotel wordt omgeven door een pittoreske tuin en ligt aan de rand van het centrum van Valkenburg. In alle ruimtes is gratis WiFi beschikbaar.

Hotel Schaepkens van St Fijt biedt kamers met een tv en een eigen badkamer. Sommige kamers hebben kunstwerken aan de muren, waaronder vintage foto's.

Hotel Schaepkens van St Fijt ligt op 5 minuten wandelen van het stadscentrum en op iets meer dan 15 minuten wandelen van Holland Casino en Thermae 2000.

Het restaurant van het hotel verzorgt 's avonds een dinerbuffet.

Zondag 18 oktober


Na een, hopelijk, heerlijke nacht en een heel lekker ontbijt zijn we klaar voor dag twee in Nederland. Eerst nog uitchecken in het hotel en naar de bus.


Spijtig genoeg kunnen we de Gemeentegrot in Valkenburg in Valkenburg niet bezoeken.
Als alternatief gaan we een voormiddag naar Aken.


Aken is een grote stad in de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad ligt op slechts enkele kilometers van het drielandenpunt bij Vaals. Mede hierdoor is Aken één van de populairste steden in Duitsland. Elk jaar komen er vele tienduizenden Nederlandse toeristen naar de stad toe.
Het is een oude stad die als sinds de Romeinse overheersing in dit gebied permanent bewoond wordt. De Romeinen ontdekten de zwavelhoudende minerale bronnen en kanaliseerden deze in geneeskrachtige baden. Nog steeds zijn deze baden één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad.


n de achtste eeuw kwam Keizer Karel de Grote naar Aken toe en bracht er een groot deel van zijn leven door. Onder zijn leiding werd een begin gemaakt met de bouw van de Dom van Aken. Zijn tombe is nog steeds in deze kapel te vinden. De latere koningen van het Heilige Roomse Rijk werden allemaal in deze dom gekroond. Ondanks de reformatie, meerdere grote stadsbranden en een kortstondige Franse overheersing zijn veel van de historische bezienswaardigheden in de stad in een bijzonder goede staat. Dit gaat nog het meest op voor de Dom van Aken. De historische stadsmuren hebben de tand des tijds minder goed overleeft.

Veel van de toeristen die voor een stedentrip naar Aken komen zijn hier hoofdzakelijk om de prachtige historische binnenstad te bewonderen en natuurlijk om van de Duitse gastvrijheid te genieten.


Samen middagmaal in omgeving Aken.


In de namiddag brengen we een bezoek met een lokale gids aan de voerstreek. Deze streek groepeert 6 kleine dorpjes die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch-Nederlandse grens. Het zijn Moelingen, ’s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. In 1976 werden ze één fusiegemeente: Voeren. U kunt er nog met recht en reden spreken over een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefkader: zuivere lucht, een golvend heuvelland met zijn brede dalen van riviertjes en beken, hoogstamboomgaarden, meidoornhagen en loofbossen, onvergetelijke panorama’s, …


Tijdens de rondrit bezoeken we nog de viskwekerij van St.- Pieters-Voeren met uiteraard een degustatie van gerookte forel.


Op de terugweg naar Kortrijk stoppen we nog in ...... voor het broodmaaltijd.
We zijn rond 22.00 uur terug in Kortrijk


Deelnameprijs:


Leden (& partners)  betalen € 200,00

Voor de niet-leden vragen we € 225,00 per persoon.


Overschrijven op rekening vriendenkring met in mededeling naam van Fluviuscollega + Weekend + aantal deelnemers

BE 29 7380 1635 8464

KREDBEBB

Vriendenkring Leie/Schelde,


Voorinschrijven kan tot 30 april 
€ 50,00 (of de volledige som) betalen bij voorinschrijving.

Drielanden

Maastricht is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland.
Het is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt 121.565 inwoners. Het is hiermee de grootste gemeente van de provincie Limburg.

Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats aan de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten getuigen. Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992). Door zijn perifere ligging en afwijkende landschap, huizenbouw, geschiedenis, taal, religie, gemeenschapsleven (fanfares, carnaval, processies) en de vermeende Bourgondische leefwijze, wordt de stad in Nederland gezien als "buitenlands".Programma nog onder voorbehoud: