Weekend Zuid-Engeland

Twee dagen graafschap Kent

28 mei 2018


NOG 4 PLAATSEN VRIJ

Zuid-Engeland

Graafschap Kent

Dag 1


In Calais schepen we in voor de overtocht naar Dover Eastern Docks.

Bij helder weer kunnen we van op de ferry zowel ‘les Caps’ in Frankrijk ontwaren als de wereldberoemde White Cliffs of Dover. De klippen bezoeken we morgen.


Groot-Brittannië heeft een lange traditie als zeevarende natie.

In Chatham werden talrijke schepen van allerlei slag gebouwd.

Het  Chatham Historic Dockyards vertelt het hele verhaal: verschillende reddingsboten, historische oorlogsschepen waaronder een distroyer en een onderzeeër, tentoonstelling met diverse scheepsvoorwerpen, touwslagerij, enz. De bezoeker ervaart de evolutie vanaf de Industriële Revolutie tot de beide Wereldoorlogen. Bovendien wordt dit jaar de 400ste verjaardag gevierd van de oprichting van de scheepswerf.


Aan de oevers van de Medway rivier ligt de stad Rochester .

Zowel de Kathedraal als het mottekasteel zijn merktekens in de stad.

We flaneren door de verkeersarme winkel-wandelstraat tot de vestingmuren rond het kasteel. Vanaf deze hoogte krijgen we een schitterend zicht over de Medway en haar bruggen.


De liefhebbers kunnen in een van de pubs (public houses) een typische ‘pint of bitter’ nuttigen. Liefhebbers kunnen vrij nog eens het heemkundig Guildhall museum binnenlopen.


Dag 2


Sissinghurst Castle Garden heeft uiteenlopende bestemmingen gekend, van gevangenis in de 18de eeuw tot thuis voor het ‘Women’s Land Army’, een vereniging van vrouwen die tijdens beide Wereldoorlogen, de landarbeid overnamen van de mannen. Het was eveneens een thuis voor diverse fascinerende bewoners, zoals de schrijfster-dichteres Vita Sackville-West en haar echtgenoot, de diplomaat Harold Nicolson. Zij transformeerden een verlaten tuin tot een leefbare buitenkamer. Zij lieten zich daarbij inspireren door tuinarchitecte Gertrude Jekyll. De huidige tuinbeheerder, de National Trust, doet verwoede inspanningen om meer te weten te komen over het oorspronkelijke tuinontwerp van de familie Nicolson uit de jaren ’30.


Vanaf de  White Cliffs of Dover overschouwt de bezoeker de steeds wisselende zichten over het Kanaal. Bij helder weer zie je zelfs les Deux Caps in Frankrijk. De klippen spelen bovendien een heel buitengewone rol in de Britse geschiedenis, in het bijzonder tijdens beide wereldoorlogen. Vanaf de hoogte krijg je een panoramisch zicht op de bedrijvigheid in haven van Dover. Precies vanuit deze haven keren we met de ferry terug naar het Europese vasteland.


Optioneel kunnen we het ‘Fan Bay Deep Shelter’ bezoeken. Dit tunnelcomplex werd in 1940-41 gebouwd als onderkomen voor de artilleriebemanning van de kanonnen die de kust moesten verdedigen.


Later meer info over het hotel, maaltijden.

Ook een meer gedetailleerd programma.


Bij inschrijvingen vragen we om € 50,00 per persoon over te schrijven op de vriendenkring rekening, met vermelding 'Uitstap Engeland' + naam

Deelnameprijs:


Leden betalen € 250,00

De partners van de leden € 250,00

Voor de niet-leden vragen we € 300,00 per persoon.


Overschrijven op rekening vriendenkring met in mededeling naam van Eandiscollega + Zuid-Engeland + aantal deelnemers

BE 29 7380 1635 8464

KREDBEBB

Vriendenkring Leie/Schelde,

Lommergoed, Gullegem

 

Voorinschrijven tegen 28 februari..

Bij de voorinschrijvingen vragen we een voorschot van € 50,00 per deelnemer.

Het graafschap Kent is voor de Vlaming ongetwijfeld het meest gekende graafschap van het Verenigd Koninkrijk. Niet enkel op vlak van de landbouw met de vele velden graangewassen maar ook wat tuinen en kasteeltuinen betreft wordt Kent terecht de tuin van Engeland genoemd.


Zo is Sissinghurst een icoon voor de tuinliefhebber.


Door zijn ligging is Kent eveneens een centrum geworden voor militaire activiteiten. Zowel de Chatham Historic Dockyards als de White Cliffs of Dover zijn hiervan duidelijke voorbeelden.

Uiteraard zijn steden als Rochester bijzonder boeiend.