AbEanSa

  Cozmix, Brugge

  Piano's Maene, Ruiselede

Deelnameprijs:


€ 25,00 voor de leden

€ 50,00 voor niet leden


Betalen via overschrijving op: vriendenkring leie/schelde

pa Lommergoed, Gullegem

BE29 7380 1635 8464

KREDBEBB


Inschrijven kan vanaf 27 augustus en tot 1 oktober, of tot het maximum aantal deelnemers (50).

Cozmix

Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

Zeeweg 96, 8200 Brugge


Piano's Maene

Industriestraat 42, 8755 Ruiselede


Donderdag 18 oktober


13,15 uur: Vertrek bus

14.00 uur: Cozmix

17.30 uur: Piano's Maenel

De tweede uitstap in 2018 blijft in provincie West-Vlaanderen.

We starten in de provinciehoofdstad met een bezoek aan een minder gekende locatie: Cozmix (bezoekerscentrum van de volkssterrenwacht Beisbroek).


De bus vertrekt om 13.15 uur stipt aan het Kenndypark (kant Narionale bank)


Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw.

Een bezoek aan Cozmix is een echte belevenis. Zowel individuele bezoekers als groepen zijn welkom. Je kan er de sterrenhemel zowel overdag als 's avonds bewonderen.

Met de telescopen ontdek je de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij.

Op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium kunnen niet enkel sterren afgebeeld worden: met het fulldome systeem worden ook de meest spectaculaire videobeelden geprojecteerd, die je samen met de muziek onderdompelen in een unieke audiovisuele sensatie.


Vlieg mee over het marsoppervlak of door de ringen van Saturnus! Leer meer over de planeten buiten ons zonnestelsel en het eventuele leven daarop.


Elk bezoek aan Cozmix bestaat uit een voorstelling in het planetarium. Dit is een filmprojectie op de koepel met spectaculaire beelden, waarbij je kennis maakt met diverse boeiende onderwerpen uit de sterrenkunde. Het ene moment vlieg je over het schilderachtige Marslandschap, het volgende ogenblik vertoef je bij de Orionnevel, en nog even later bevind je je middenin een gigantisch sterrenstelsel.


Na deze fulldome film volgt een live presentatie waarbij je de actuele sterrenhemel ontdekt. Bewegingen van de zon, maan en planeten doorheen de dag en het jaar, verschijnen moeiteloos boven je hoofd. Wedden dat je nadien planeten en sterrenbeelden kunt herkennen aan de sterrenhemel!


Na het gedeelte in het planetarium, begeleidt een gids je door de interactieve tentoonstelling over sterrenkunde. Je brengt ook een bezoek aan de observatietoren waar je een bewonderende blik kan werpen op en door de telescopen. Bij helder weer kan je de zon, zonnevlekken en misschien wel protuberansen waarnemen. Tijdens een avondbezoek kan het maanlandschap, een zichtbare planeet, een spectaculaire nevel of het zwakke licht van een verafgelegen sterrenstelsel je oog binnenvallen.
Piano's Maene werd opgericht in 1938 en is met meer dan 50 medewerkers, 4 winkels, een pianomuseum en een wereldvermaard atelier één van de grootste pianobedrijven in Europa. Het familiebedrijf is eigendom van Chris Maene en zijn twee zonen, Frederic en Dominique (foto).


In 2013 bestond Piano's Maene 75 jaar en voor die gelegenheid werd een mooi fotoboek uitgegeven.  (link naar het fotoboek)


Het  atelier "Chris Maene" geniet wereldwijd aanzien. Chris Maene en zoon Frederic staan er, samen met een team van bouwers, meubelmakers, restaurateurs en technici, in voor:


pianorestauratie, met als specialiteit de restauratie van vleugels van Steinway & Sons

het bouwen van replica's van historische klavierinstrumenten zoals virginalen, klavecimbels en pianofortes

het bouwen van de Chris Maene rechtsnarige vleugelpiano's

De instrumenten worden wereldwijd geëxporteerd. Het atelier kwam recent nog wereldwijd in het nieuws, toen het een rechtsnarige concertvleugel mocht bouwen voor Maestro Daniel Barenboim.


Als afsluiter van ons bezoek in Piano's worden we getrakteerd op een optreden in de concertzaal die aanwezig is in de gebouwen.De uitstap wordt afgesloten met een broodjesmaaltijd bij paino's Maene.


Dagindeling


13.15 uur: Vertrek aan het Kennedypark (stipt)

14.00 uur: Bezoek Cozmix, bezoekerscentrum Volkssterrenwacht Beisbroek

17.30 uur: Bezoek Piano's Maene

17.30 uur: Koffie

18.00 uur: Rondleiding

20.20 uu:r Klankpresentatie:

concert in het auditorium op enkele historiche instrumenten

Klavecimbel-Fortepiano-Historische vleugelpiaon's

20.50 uur: Rceptie: wijnen, frisdrank, broodjes

21.30 uur: Terug naar Kortrijk

22.00 uur: Einde uitstap