2016 Yerseke

Zaterdag 24 september 2016: Daguitstap Yerseke & Veere

Om 8.30 uur vertrekken we aan het Kennedypark richting onze Noorderburen.


We gaan niet heel ver in Nederland, maar ver genoeg om één van de beste lekkernijen van de Hollanders te bezoeken en proeven.

In de voormiddag brengen we een bezoek, met gids, aan een Oester- en mosselkwekerij in Yerseke: de oesterij.


De Oesterij: een familiebedrijf (Dhooge) dat al meer dan 100 jaar actief (sinds 1906) in de kweek van schaal- en schelpdieren.

Al de producten zijn afkomstig van Nederlandse bodem. De kweekgronden bevinden zich in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de Waddenzee. Iedere dag varen ze uit om de zilte zaligheden te oogsten, te verplaatsen of te beschermen tegen natuurlijke vijanden (zeesterren, krabben, etc).

Graag wil men de passie met u delen. Dit doen ze op het historische terrein aan de Havendijk in Yerseke. Bij de Oesterij kunt u een kijkje nemen hoe het er in de sector aan toegaat waarbij u natuurlijk ook kunt genieten van verse Zeeuwse delicatessen in de proeverij. Tijdens het bezoek heeft u een prachtig en uniek uitzicht over de historische oesterputten en de Oosterschelde.

Bij eventuele vragen staan wij altijd voor u klaar. Graag tot ziens!

Na de rondleiding met gids, is het moment om enkele oesters te proeven, uiteraard met de passende drank.


Na de proeverij nemen het middagmaal ter plaatse: na de oesters kunnen we de andere delicatesse proeven die hier eveneens wordt gekweekt: mosselen (voor de niet mosseleters voorzien we een alternatief).


10:30 uur: ontvangst met koffie en een Zeeuwse bolus;

11:00 uur: rondleiding over ons terrein (in 2 groepen van 25 pers);

12:00 uur: proeverij van 3 verschillende rauwe oesters en 1 gegratineerde oester

12:30 uur: lunch bestaande uit een portie gekookte mosselen (ca 1 kg)  geserveerd met brood en een sausje;

Voor de niet schaaldiereters voorzien we uiteraard een alternatief - zeker laten weten bij uw inschrijving


Na de middag rijden we verder naar Veere.


Veere was eens een machtige handelsstad aan het Veerse gat.

Nu is Veere een prachtig stadje aan het Veerse meer. De rijk beladen schepen uit Schotland hebben plaats gemaakt voor jachten in de havens.


De pakhuizen en oude straatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen herinneren nog aan de glorietijd van dit stadje. In Veere vind je veel authentieke winkeltjes, diverse kledingzaken en cadeau- en souvenir winkeltjes. De winkels in Veere zijn ook op zondag geopend. Veere was eens een machtige handelsstad aan het Veerse gat. Nu is Veere een prachtig stadje aan het Veerse meer. De rijk beladen schepen uit Schotland hebben plaats gemaakt voor jachten in de havens.


Het stadje Veere heeft een aantal bijzondere panden die het bekijken zeker waard zijn. Dit zijn o.a. de Campveerse toren, de Schotse huizen en het Stadhuis. Ook de imposante kerk aan de zuidoost kant van Veere kan je niet ontgaan. De kerk kent een geschiedenis van godshuis, militair hospitaal, armenhuis tot cultureel centrum.


Om 17.00 uur vertrekken we via de Westerscheldetunnel terug richting Kortrijk. We houden halt in Vandervalk, Nazareth, waar we een broodmaaltijd om de dag af te sluiten.


Ten laatste om 20,00 uur gaan we terug naar het Kennedypark, om (hopelijk) een prachtige, zonnige dag af te sluiten


Deelnameprijs: € 50,00 per persoon (alles is in de prijs begrepen - activiteiten - maaltijden - bus - de voorziene drank bij de maaltijd)

Niet leden betalen € 70,00 per persoon

Partners van de leden worden beschouwd als lid en betalen dus ook € 50,00


Inschrijven via mail naar uitstap@leieschelde.be en dit ten laatste tegen 15 september 2016

Heb je nog vragen stuur gerust ook een mailtje naar uitstap@leieschelde.be


De reis wordt gemaak met 1 bus, dus maximum 50 deelnemers