2016 Reis

Woensdag 15 juni 2016: Reis gepensioneerden naar Roeselare

Jaarlijks organiseren  de Vriendenkringen Leie-Schelde en IJzer-Mandel, elk om beurt,  de jaar lijkse uitstap voor de oud-collega’s.

De afdeling Leie/Schelde staat dit jaar in voor de organisatie.

Om het iets ingewikkeld te maken, trekken we met de afdeling Leie/Schelde naar het gebied van IJzer/Mandel. We trekken naar de Rodenbachstad: Roeselare


Programma:

08:30 uur Ontbijt in het Kennedypark

09:45 uur: Start  voormiddagactiviteiten

    - Bezoek Dovy Keukens of

Sommige keukenwinkels kopen zeer goedkope standaardkeukens in het buitenland en verkopen die hier door aan woekerprijzen.

Opgelet dus voor keukens in melamine die verkocht worden aan dezelfde prijs als een keuken in laminaat!

Wil je weten wat een échte maatkeuken is?

Tijdens het bezoek aan de fabriek Dovy Keukens kun je zien hoe dé Belgische maatkeuken gemaakt wordt::

- op úw maat en volgens úw stijl

- met de beste materialen

- en... aan een heel scherpe prijs!

In de gebouwen in Roeselare kan je zien hoe 3500 echte maatkeukens per jaar worden gemaakt, met een hoogtechnologisch machinepark en met veel ambacht

    - Bezoek brouwerij Rodenbach

Een bezoek aan Brouwerij Rodenbach in Roeselare is een avontuur dat u moet beleven! Brouwerij Rodenbach ontvangt u in een kader waar levende industriële archeologie en hedendaags design samengaan. Tijdens een bezoek van 2 uur leert u wat de Rodenbach-bieren speciaal en uniek maakt.

Zo kunt u kennismaken met het uitzonderlijke productieproces van bieren van gemengde gisting! De geklasseerde moutast en de 294 eiken foeders waarin het bier rijpt laten ongetwijfeld een blijvende indruk na. In het museum leert u naast het bijzondere bier ook de bijzondere familie Rodenbach kennen. Na het bezoek geniet u van een frisse Rodenbach en Rodenbach Grand Cru.

    - Bezoek Klein Seminarie

Het Klein Seminarie stelt zijn schoolpoorten open voor groepen: een uitzonderlijke kans om kennis te maken met het waardevolle erfgoed dat getuigt van een rijk verleden.

De school bekleedde een verrassend invloedrijke plaats in de totstandkoming van de Belgische grondwet, de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en in de beginnende christelijke arbeidersbeweging. In dit college waren Guido Gezelle en Hugo Verriest leerling en leraar. Albrecht Rodenbach en Constant Lievens zaten er samen in de klas.

De bezoeker gaat op verkenning in de oudste delen van het college en kan de sfeer van lang vervlogen tijden opsnuiven in de kerk, het augustijnensalon, de chambrettes, de historische bibliotheek en de pandgang.

12:15 uur: Middagmaal in de brouwerij Rodenbach

Bij de menu worden RODENBACH & waters geserveerd

Seizoensslaatje – Rodenbach Grand Cru dressing

Vlaamse karbonaden met RODENBACH & verse frietjes

Ijsdessert

Koffie met versnaperingen

14:30 uur: Start namiddagactiviteiten

    - Bezoek Ingaro (nog bevestiging af te wachten)

Wil u wel eens een blik achter de schermen werpen van Inagro, het grootste praktijkonderzoekscentrum voor land- en tuinbouw in Vlaanderen?

Bent u professioneel actief in land- en tuinbouw en wil u de laatste nieuwe ontwikkelingen in uw sector leren kennen?

Op de campus beschikt Inagro over moderne infrastructuur voor onderzoek op witloof, eetbare paddenstoelen, aquacultuur, biologische landbouw en groenten onder glas.

Het eigen labo helpt het onderzoek en analyseert bodem en waterstalen om landbouwers op maat te kunnen adviseren. Ook de eigen biogasinstallatie kan worden bezocht.

Wij bezoeken het onderzoek naar eetbare paddenstoelen, de biologische landbouw en de serres

    - Themawandeling Juul Plastiek

Juul Plastiek is het alter ego van Roger Slosse en hét voorbeeld van een vrolijke, goedgemutste Roeselarenaar. Volksfiguur Roger beschreef met rake pen wat er in een periode van vijftig jaar reilde en zeilde in de stad. Er waren zijn onnavolgbare 'Hoekskes van Juul Plastiek' in de Weekbode, zijn conferences op de radio, zijn talrijke werken over volksdevotie en ook 'Juulkie', het verhaal van Roeselare in de Eerste Wereldoorlog. Geen enkele Roeselaarse gewoonte of traditie ontsnapte aan de aandacht van deze grote humorist. Tijdens deze wandeling verken je het dagelijkse leven in Roeselare van vroeger en vandaag. Verwacht je aan een tocht vol grappen en ambiance.

    - Bezoek Wielermuseum & Paterskerk (iconografie)

Koers & Releigie:

"Wij waren goden voor de mensen, de enige goden die ze van dichtbij konden zien en er een klapke mee doen."

Gevleugelde woorden van Briek Schotte. Ze illustreren de haast religieuze beleving van de koers in Vlaanderen. Vroeger en nog steeds.

De expo ‘Koers is religie’ stelt de intrigerende relatie tussen koers en religie centraal. Je trekt op pelgrimage langs wielerkapellen die je doen stil staan bij Ker(k)miskoersen, Wielergoden, (Bij)gelovige renners, Dopingzondaars, Wielerbedevaartsplaatsen en... de Ronde Van Vlaanderen als Hoogmis.

Onderweg word je getroffen door unieke Wielergewaden, De Lijdensweg van het Wielrennen, Overwinningskelken, een Peloton van Wielergoden en het imposante ‘Croix de Fer’.

Wil je nog dieper ingaan op het thema Koers is Religie, dan is het gelijknamige boek Koers is Religie het perfecte richtsnoer!

Iconografie van de Paterskerk

De Paterskerk in Roeselare kent een rijke iconografie. Heel wat muurschilderingen sieren de zijbeuken. In het schip alleen al zijn acht taferelen uit het leven van Maria te zien, in het koor is met de kruisiging van Christus een negende tafereel aanwezig. Op de achterwand van de kerk zijn bij het portaal schilderingen met betrekking tot de Orde van de Redemptoristen in Roeselare aangebracht. Alle zijn van de hand van Arno Brys. Een gids neemt je mee terug in de tijd en licht de verschillende schilderingen, brandramen, kerkmeubilair en ornamenten in de Paterskerk toe.


17:00 uur: een uurtje vrij in Roeselare

18:30 uur: Avondmaal in het Kennedypark


Deelnameprijs: € 60,00 per persoon (alles is in de prijs begrepen - activiteiten - maaltijden - bus - de voorziene dranken bij de maaltijd)

Niet leden betalen € 80,00 per persoon

Partners van de leden worden beschouwd als lid en betalen dus ook € 60,00


Inschrijven via mail naar reis@leieschelde.be en dit ten laatste tegen 4 juni 2016

Heb je nog vragen stuur gerust ook een mailtje naar reis@leieschelde.be