2015 uitstap Henegouwen

Programma 2015

Alle betalingen enkel op vriendenkringrekening 

BE 29 7380 1635 8464  KREDBEBB

Vriendenkring Leie/Schelde, Lommergoed, Gullegem

(We controleren alle betalingen voor de aanvang van iedere activiteit.)

Inschrijvingen pas geldig na: insturen van inschrijving (via mail of post) en betaling.

Gelieve zeker altijd ook uw inschrijving direct op te sturen en niet enkel te betalen!!

25 april 2015

Daguitstap

De vergeten parel van Henegouwen

Daguitsap naar Henegouwen

Vertrek om 07.30 uur aan het Kennedypark, Kortrijk


In de voormiddag bezoeken we de hangende tuinen in Thuin


De gedichten van Mathieu Anciaux, die schreef onder het pseudoniem "Jean de la Biesmelle", bevestigen wat destijds de pracht en praal van de hangende tuinen van Thuin moet zijn geweest : "de in terrassen aangelegde tuinen, die trapsgewijs als een waterval op de heuvels lagen, boden, van de rivier tot aan de hemel, hun manden vol planten, vruchten en bloemen". Ze moeten er geweldig hebben uitgezien in de tijd dat de gelukkige bezitters ervan wijnranken en alles wat de soberheid van het leven destijds gebood, teelden. Ze zijn momenteel gerestaureerd en bieden de bezoekers een vrij uitzicht. Leuke wandeling tot leven gebracht door 11 verklarende borden.


Aansluitend brengen we een bezoek aan de Distillerie de Biercée

Sinds 1946 distilleert de Distilleerderij van Biercée volgens de pure traditie sterke dranken en likeuren waaronder de Eau de Villée, Noir d’Ivoire en Poire Williams N° 1. De Distilleerderij van Biercée is de enige nog actieve distilleerderij van sterke dranken op basis van vers fruit in België.

Maar tijdens de rondleiding kun je ook nog eens je historische kennis oppoetsen aan de hand van verschillende apparaten enz die vroeger gebruikt werden om allerlei soorten ‘jenever’ te fabriceren.

De rondleiding begint met een audiovisuele voorstelling over de geschiedenis en de waarden van de Distilleerderij van Biercée , daarna wordt een reuktest voorgesteld in de zaal ‘Goûts et Senteurs’. Het hoogtepunt is de gedetailleerde uitleg over alle etappes van de productie van de sterke dranken en likeuren in de actieve distilleerderij. En daarna kun je uiteraard proeven…


Het middagmaal wordt geserveerd in de Distillerie de Biercée


In de namiddag trekken we richting La Louviere voor een bezoek aan Bois du Luc, de oudste steenkoolmijn van België


ois-du-Luc in Houdeng-Aimeries bij La Louvière was een van de oudste steenkoolmijnen van België, de ontginning werd er gestaakt in 1973, maar de historische arbeiderswijk is bewaard gebleven en nog steeds bewoond. Op de mijnsite is nu een museum gevestigd.


De site bevindt zich in het hart van het Waals centraal steenkoolbekken. De winning van steenkool werd gestaakt in 1973. Tegen de geplande afbraak van de site werd heftig geprotesteerd. Een aantal vrijwilligers begonnen in 1974 aan de restauratie, de overheid kocht het domein in 1979 en vervolgens werden de mijninstallaties verder gerestaureerd en sinds 1983 als ecomuseum voor het publiek opengesteld.


De oudste bewijzen van mijnbouw in de site dateren van 14 februari 1685 toen de Société du Grand Conduit et du Charbornage de Houdeng werd opgericht. De maatschappij installeert in 1779 een stoommachine van Newcomen ontwikkeld door de Engelsman Thomas Newcomen. Sindsdien bleef de mijn vernieuwen en moderniseren. De nieuwste, laatste en grootste put van de maatschappij werd de Saint-Emmanuelgroeve die werd ontgonnen vanaf het begin van de 19e eeuw. De Societé civil Charbonnières du Bois du Luc telt op dat moment zes actieve putten.


Op 2 mei 1894 vallen 9 doden en 6 gewonden bij een mijnramp in de Saint-Emmanuelmijn, toen een bak met 16 inzittenden 350 m naar beneden stort in de mijnschacht.[1]


Rond de Saint-Emmanuelmijn is nog een heel mijndorp, Bois-du-Luc, intact gebleven met 2 terrils, spoorweginfrastructuur, ateliers, kantoren, het domein met het kasteel van de directeur, de villa's van de ingenieurs en 166 mijnwerkerswoningen, een café en feestzaal, de Sint-Barbarakerk, scholen en het ziekenhuis. Het dorp, gebouwd van 1838 tot 1853, neemt een oppervlakte van 2 ha in.


De steenkoolmijn en het mijndorp van Bois-du-Luc is een van de vier sites die gedurende de 36e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in 2012 als een van de vier belangrijkste mijnsites van Wallonië erkend zijn als UNESCO cultureel werelderfgoed.


Duur van het bezoek: 1u30 à 2u.

Mensen met beperkte mobiliteit: de volledige site is toegankelijk.


We sluiten de dag af met een verrassingsmaaltijd


Kostrijs:

Leden: € 55,00

Niet leden + € 20,00 (= lidgeld)


Inschrijven via mail naar 20150425@leieschelde.be met vermelding van naam lid vriendenkring + aantal deelnemers

Inschrijving enkel geldig na ontvangst van inschrijving én betaling

2005 Bezoek Hoorens Printing
2005 Bezoek Hoorens Printing