2015 Familiedag

Programma 2015

Alle betalingen enkel op vriendenkringrekening 

BE 29 7380 1635 8464  KREDBEBB

Vriendenkring Leie/Schelde, Lommergoed, Gullegem

(We controleren alle betalingen voor de aanvang van iedere activiteit.)

Inschrijvingen pas geldig na: insturen van inschrijving (via mail of post) en betaling.

Gelieve zeker altijd ook uw inschrijving direct op te sturen en niet enkel te betalen!!

Zaterdag

5 september 2015

Vanaf 13.30 uur

Familiedag

Meensepoort, Kortrijk

Iedere twee jaar organiseert Eandis een Familiedag voor al de medewerkers.

Zo waren we reeds enkele malen te gast in Bellewaerde en Mechelen.


De tussenjaren waren we reeds enkele meegevraagd op de familiedag van de vriendenkring afdeling IJzer/Mandel. Dit jaar hebben we beloofd aan de collega's van Ieper om  deze familiedag bij ons te laten doorgaan. Met deze nodigen we de leden van Leie/Schelde en IJzer/Mandel uit op een aangename, ontspannende namiddag en avond in Kortrijk.

 Er zijn verschillende activiteiten voorzien.

Daarnaast willen we, als er genoeg interesse is van de leden, een artiestenkoer organiseren.

Collega's, gepensioneerden, die artistieke gaven hebben kunnen dit met de rest delen.

Schilderen, kalligrafie, tekenen, beeldhouwen, voordracht, muziek, ...... , en er kan nog veel meer.

We bieden de locatie aan om 'bezig' te zijn.

Voor de muzikale en voordrachten kunnen we een podium voorzien, voor na de namiddagactiviteiten. Iemand die zich durft te wagen aan een aperitiefconcertje (als is het maar een paar nummers)


Geïnteresseerd laat het ons weten.


Programma

13.30 uur


We verwachten iedereen aan de Meensepoort te Kortrijk.

Een potje koffie met een stukje taart om het wachten tot iedereen er is wat aangenaam te maken.


Vertrek naar de activiteiten

14.30 uur


Brouwerij Gulden Spoor ('t Rusteel)

De brouwerij is in 2003 in een schuur gestart als 't Brouwkot. De brouwers Pieter Koopman en Björn Desmadryl maken alleen gebruik van streekproducten en brouwen nog altijd op een traditionele manier. In samenwerking met taverne 't Rusteel is in 2009 een brouwinstallatie geplaatst met een capaciteit van 1500 hectoliter per jaar. Bij deze uitbreiding werd de naam van de brouwerij omgevormd tot brouwerij  'Gulden Spoor' met het oog op de ligging van de brouwerij in de Leiestreek. Er worden momenteel vier bieren gebrouwen: Netebuk, Vlaskapelle, Manten en Kalle.


Brouwerijbezoek + degustattieBezoek Texture

Museum over Leie en Vlas

TEXTURE vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren. Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol! Vroeger waren luxeproducten

als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal

gekend en gegeerd is.

 

Drie kamers, drie verhalen

Vlas gebruik je elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken. Designers, wetenschappers en ondernemers laten geen deeltje onbenut. Ontdek, proef,voel en test hun producten uit in de Wonderkamer. De Leiekamer brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid. Het is er één van vallen en opstaan, van mensen die zonder hulp van buitenaf telkens weer de veerkracht vinden om zware crisissen te boven te komen. Een fascinerende geschiedenis met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol. Onder de gouden kroon ligt de Schatkamer. Hier is het vooral genieten van de selectie schitterende damasten, kant, handwerk en fijne weefsels.Wandeling Overleie opnieuw ontdekt

Overleie is een buurt met karakter. Historisch gezien is Overleie altijd een buitenbeentje geweest. Net aan de overkant van de Leie en net buiten de stadsmuren ontwikkelde Overleie zich onafhankelijk en vrij. Dit eigenzinnige karakter heeft de buurt tot op vandaag kunnen bewaren. Overleie is een levendige buurt. Er zijn heel wat verenigingen en culturele spelers actief in de buurt. Denk hierbij maar aan De Spatjes, vzw Wit.h, Theater Antigone, Mozaïek,... Zeven Zondagmantinees, een buurtfeest, een loopwedstrijd, eindejaarsactiviteiten,... zorgen ervoor dat er het hele jaar door wat te beleven valt.

Overleie staat de komende jaren voor een gigantische veranderingsproces. Aan deze kant van de stad ligt een wijk die heel wat potentieel heeft om zich verder te ontwikkelen tot een unieke buurt. Een buurt tussen stad en dorp, tussen groen en de Leieboorden, een creatieve en ondernemende buurt. Kortom een buurt met karakter en toekomst.


Die veranderingen, en de toekomst, kunnen we zelf ontdekken met een gids.K in Kortrijk achter de schermen (wordt geschrapt als activiteit)

K in Kortrijk is veel meer dan louter een groot  shoppingproject in het hartje van de stad. Het is ook  een  architecturaal hoogstandje, perfect in het stadsweefsel geïntegreerd. Het architectenbureau Robrecht en Daem is  geslaagd in  de moeilijke opdracht, de commerciële noden   te laten samenvallen met de architecturale eisen van het stedelijk landschap.


K in Kortrijk herbergt  echter nog  heel wat andere onverwachte aspecten. De nieuwste technologische snufjes,  multimedia… Achter de schermen van K in Kortrijk neemt een ervaren gids u bij de hand en neemt u een kijkje in de dienstgangen, toeleveringszones, technische ruimtes, kortom overal waar de gewone bezoeker nooit toegang krijgt.


U krijgt antwoord op vragen zoals:  hoe gebeurt beveiliging , wat met  veiligheid en vuiligheid, verkeersbeheersing , de toeleveringsorganisatie


En wie weet is er na de gidsbeurt nog wat tijd om de shoppen voor de schermen.De Holder-de-Boldertocht (wordt eveneens geschrapt)  is een speels stadsbezoek in de sfeer van 1302, bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Kinderen trekken in ridderplunje door de straten van Kortrijk met een heuse schatkist op wielen waarin leuke en leerrijke opdrachten zitten. Ze krijgen een grote sleutelbos mee; de sleutels passen op de geheime laden in de kar. Onderweg vinden ze de codes om te weten welke sleutel op welk slot past.


Tijdens deze middeleeuwse tocht maken ze kennis met de Sint-Maartenskerk, het Begijnhof, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Broeltorens, de Groeningepoort en het Groeningemonument, de Sint-Niklaaskapel, het Baggaertshof, de Artillerietoren en Kortrijk 1302. Uiteindelijk worden de kinderen in Kortrijk 1302 tot ridder geslagen.


Aperitief

17.30 uur


We verwachten iedereen terug aan de Meensepoort.

Eerst nog een aperitiefje, hopelijk met wat toffe optredens op de achtergrond. (zie bovenaan deze pagina)


Avondmaal

18.30 uur


We houden het simpel.

Een hamburger, met broodje, uit de vuist.

Een lekkernij voor iedereen.


Afsluit


Er kan nog rustig wat nagekaart worden over de dag.

Nog een pintje, een wijntje, streepje muziek.

Maar we sluiten de Meensepoort af uiterlijk om 22.00 uur.


Inschrijvingen


Leden: € 20,00

Kinderen tem 6' leerjaar: € 15,00

Niet leden + € 5,00

Per familie (max. 4 pers): € 50,00 (niet leden € 70,00)

 

Inschrijven tot 25 augustus 2015Hoe


Via mail naar familiedag@leieschelde.be

Aantal deelnemers doorgeven + keuzeprogramma