Fluvius Goede Doelen is een dienst binnen ons bedrijf die alles ivm goede doelen (bv steun aan de voedselbank, deelname aan acties, ...) groepeert en kenbaar maakt aan de collega's.


De vriendenkring steunt deze acties en zorgt mee voor meer bekendheid van deze dienst, en van alle acties in het bijzonder.


De Vaart zoekt Hulp

De Vaart Kortrijk zoekt helpende handen bij de inrichting en verfraaiing van hun nieuwe locatie waar zij binnenkort naartoe verhuizen.
Ook voor de verhuis op zich hopen ze op wat hulp te mogen rekenen.
Deze vraag kwam er via enkele van onze oud-collega’s die in deze vereniging actief zijn, meer bepaald Wim Debonne, Lieven Debonne en Dirk Thys. Voorheen was ook Philippe Van Bellinghen hierin betrokken.

De Vaart is een vrijwilligersorganisaties die zich in Kortrijk als “sociale kruidenier” inzet voor het verstrekken van voedselhulp aan personen die het moeilijk hebben om rond te komen. Dit gebeurt in samenspraak met het Sociaal Huis van Kortrijk en onder meer met producten aangeleverd door de Voedselbank.
Voor het ogenblik komen wekelijks zo’n 150 personen/gezinnen op doorverwijzing van het Sociaal Huis langs.

Vorig jaar werden om en rond de 7000 bezoeken geregistreerd en werd ongeveer 130.000 kg aan producten verdeeld, gaande van conserven, droge voeding, zuivel, verse en diepvriesgroenten, vlees, vis, brood, producten voor persoonlijke hygiëne tot onderhoudsproducten.

Sinds ‘99 is De Vaart gevestigd in een gebouwtje in de Vaartstraat 79 te Kortrijk. Dit is ondertussen verouderd en aan renovatie toe is. Daarenboven is de nood aan hulp sterk toegenomen waardoor het moeilijk is geworden om dit op de huidige locatie te blijven waarborgen. Vandaar dat er diende uitgezien naar een alternatief.
Zo werd besloten in te gaan op een aanbod van de Stad Kortrijk om in te stappen in het project van de Deelfabriek, die ondergebracht zal worden op de site van de vroegere brandweerkazerne in de Tuighuisstraat. De gebouwen werden inmiddels volledig gerenoveerd en ingericht als een ontmoetingsplaats waar “ruilen, delen en herstellen” centraal staat.

Verschillende burger- en stadsinitiatieven die zich hierop richten krijgen er een plaatsje. Het gaat hem onder meer om het ruilen van kinderkledij en -benodigdheden, het herstellen en ontlenen van werkmateriaal, het herstellen en uitlenen van fietsen en nog zoveel meer.  Als “voedselbedeler” krijgt De Vaart hier ook zijn stek. De officiële opening en opstart van dit project is voorzien op 25 augustus.

Het is dan ook de bedoeling dat de verhuis van De Vaart tegen die datum rond is.
De feitelijke verhuis wordt gepland tijdens de jaarlijkse sluitingsperiode, dit is tussen 21 juli en 8 augustus. In die periode zal wat hulp dus zeker van pas komen.

Daarnaast is er voorafgaand aan de verhuis nog wat werk te doen om de locatie gebruiksklaar te maken. Het gaat hier vooral om de installatie van rekken, wat schilderwerk en wellicht nog wat andere klusjes. Dit kan uiteraard pas nadat de site door de Stad is opgeleverd en vrijgegeven. Wanneer dit juist zal gebeuren, is vandaag nog niet exact te bepaald. Vermoed wordt dat dit ergens in mei of juni zal vallen.

Met de huidige groep vrijwilligers, die momenteel werkzaam zijn in de Vaart, is het niet haalbaar om al dat werk erbij te nemen. Daarom zijn de mensen van de Vaart op zoek naar helpende handen. 

Zie je het zitten om een handje toe te steken met de verhuis of de voorbereidingen, om het even hoe lang of kort dit ook is, laat het ons weten.

Laat maar weten of je het ziet zitten om de mensen van De Vaart een handje toe te steken, dan contacteren wij jullie te gepasten tijde.

Alvast bedankt.


Wil je helpen, stuur dan een mailtje naar devaart@leieschelde.be

 

Wil je wat meer weten over De Vaart dan kan je even een kijkje gaan nemen op hun website :

https://de-vaart-kortrijk-voedselbedeling.be